Architect Sam Van Dam of Portland, ME

Living room beams
Living room beams
Cupola Corner
Cupola Corner
Cupola
Cupola
Custom Grills
Custom Grills
Custom House
Custom House
Custom kitchen
Custom kitchen
Custom loft bed
Custom loft bed
Deck from Dining Room
Deck from Dining Room
Dining room / living room / study
Dining room / living room / study
Rear of house
Rear of house
Guest room stairs cupola
Guest room stairs cupola
Guest room custom bed
Guest room custom bed
Guest room custom vanity
Guest room custom vanity
Guest music room
Guest music room
Kitchen cabinets
Kitchen cabinets
Kitchen stairs
Kitchen stairs
Kitchen table
Kitchen table
Living room cathedral ceiling
Living room cathedral ceiling
Living room chimney
Living room chimney
Master vanity room
Master vanity room
Rear deck
Rear deck
Steel Reinforced Custom Grill
Steel Reinforced Custom Grill
Living room beamsCupola CornerCupolaCustom GrillsCustom HouseCustom kitchenCustom loft bedDeck from Dining RoomDining room / living room / studyRear of houseGuest room stairs cupolaGuest room custom bedGuest room custom vanityGuest music roomKitchen cabinetsKitchen stairsKitchen tableLiving room cathedral ceilingLiving room chimneyMaster vanity roomRear deckSteel Reinforced Custom Grill

This home was designed by architect Sam Van Dam of Portland, Maine.

It was a challenge and a treat to build something so well-engineered.

To start with, the building site dropped off steeply toward the water, so two forty-foot steel posts had to be placed standing straight up in the concrete with no framing to support them. These posts were designed to run from the basement, continue up through the deck of the dining room, and support the cupola. In addition to complex roof lines and floor elevations, built-in storage was designed into every nook and cranny. Everything, including tables, beds, vanities, closets, and other furniture, was built by Daggett’s meticulous craftsmen, either in our shop or on site.

The semi-open dinning room, living room, and study are on three different levels. There is baseboard heat and a humidification system, but the architect cleverly designed them to be concealed. A shaft of natural light emanates from the cupola area to illuminate the dining room. The fireplace in the living room was masterfully designed and built in a collaborative effort of stonemason, homeowner, and architect. They painstakingly examined each and every stone for desired color and fit to provide extremely tight joints.

Additional Photos

This entry was posted in and tagged . Bookmark the permalink.